Tilinpäätös 2019 - ryhmäpuheenvuoro valtuustossa

Maanantai 15.6.2020 - Juha Kantola


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja virkamiehet,

En aio puhua pitkästi, mutta voi olla silti, että puhun kahden vuorokauden puolella.

Ilta on mennyt jo niin pitkälle, että me kaikki varmasti jo tiedämme, missä suossa olemme. Toisaalta varmaan suurin piirtein tiedämme senkin, mitä pitäisi tehdä. Pitäisi vain uskaltaa tehdä.

Vuosi 2019 oli talouden näkökulmasta kelvottoman huono. Täällä on jo käytetty kaikkia muitakin adjektiiveja kuvaamaan tilannetta. Se ei silti oikeastaan nyt auta, että ripottelemme tuhkaa päällemme. Meidän pitää vain rohkeasti katsoa eteenpäin ja pohtia, miten tästä suosta päästään eteenpäin.

Tässä ei auta puolustautua sillä, että muillakin kunnilla ja kaupungeilla menee huonosti. Joka tapauksessa Tampere joutuu tekemään Tampereen ratkaisut, Turku Turun ratkaisut ja Pori joutuu tekemään Porin ratkaisut. Toivottavasti meidän ratkaisut ovat sellaisia, että tästä talouskurimuksesta selvitään.

Yritän nähdä orastavaa valoa tunnelin päässä ja katsoa vähän eteenpäin. Kävimme kokouksen alussa läpi erilaisia talouden tervehdyttämiseen tähtääviä toimenpidevaihtoehtoja. Niitä oli jo jonkun verran, mutta minä todella toivon, että siinä eivät olleet vielä kaikki vaihtoehdot. Eikä kaikkia jo esitettyjä vaihtoehtoja varmaankaan tulla toteuttamaan. Osaisimmepa valita oikeat toimenpiteet, jotka oikeasti vaikuttavat. On nimittäin vaara, että säästämme itsemme hengiltä, jolloin kulut vain kertaantuvat jossakin toisessa paikassa vielä pahempana. On varmasti olemassa toimenpiteitä, joilla ennaltaehkäistään entistä suurempia kuluja, saati inhimillistä kärsimystä. Täytyy kuitenkin uskaltaa rohkeasti arvioida ja selvittää, mitkä toimenpiteet aiheuttavat oikeasti säästöjä.

Luulen, että siinä on virkamiehillä paljon töitä. Tiedän, että virkamiehet ovat tehneet tässäkin kokouksessa käsiteltyihin asioihin liittyen paljon työtä. Luulen, että olette joskus hakanneet vertauskuvallisesti päätänne myös seinään. Me Keskustassa toivomme, että te virkamiehet jaksatte edelleen tehdä hyviä esityksiä. Meidän päättäjien tehtävä on sitten tehdä päätöksiä niiden pohjalta.

Luvut eivät valehtele. Ne kertovat meille sen, missä taloudessa mennään. En puhu tämän pidempään tällä erää. Kiitokset kaikille virkamiehille ja päättäjille. Yritetään parantaa. Ei meillä ole tässä muuta suuntaa kuin ylöspäin.

Keskustan valtuustoryhmä puoltaa vuoden 2019 tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini